De Opkomst van Skill-based Gokspellen

Op vaardigheden gebaseerde gokspellen, waarbij de uitkomst afhankelijk is van de vaardigheid van de speler in plaats van puur toeval, hebben onlangs een duidelijke stijging in populariteit gezien in Nederland. Dergelijke spellen zijn onder andere poker, blackjack en sommige videospellen die vaardige weddenschappen mogelijk maken. De aantrekkingskracht van spelen op basis van vaardigheden neemt snel toe en nodigt zowel liefhebbers als nieuwkomers uit om de wereld van vaardigheid boven kans te verkennen.

De opkomst van op vaardigheden gebaseerde kansspelen in Nederland begon echt in 2018, toen de Nederlandse Kansspelautoriteit de regels wijzigde om licenties voor deze kansspelen mogelijk te maken. Vóór deze belangrijke verandering waren de meeste vormen van online gokken, vooral op vaardigheden gebaseerde, strikt verboden in Nederland. Deze ontwikkeling heeft nieuwe horizonten en mogelijkheden geopend voor zowel exploitanten als spelers.

Ondanks de recente veranderingen in de regelgeving is het belangrijk om op te merken dat veel “grijze gebied” skill game sites al voor de officiële regelgeving actief waren. Door het gebrek aan duidelijke richtlijnen rond vaardigheids- vs. kansspelen konden deze sites floreren. Grote exploitanten zoals Kindred Group en Betsson hebben sindsdien hun intrede gedaan op de Nederlandse markt, wat de groei van op vaardigheden gebaseerde kansspelen in Nederland verder heeft versneld.

De groei en populariteit in Nederland

Door de stijgende populariteit en de aanpassing van de regelgeving in 2018 zijn er nu meer dan 20 online exploitanten van vaardigheidsspellen met een licentie in Nederland. De inkomsten uit deze spellen vallen nog steeds in het niet bij de traditionele kansspelen, maar ze groeien snel.

Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit maakten behendigheidsspellen in 2021 ongeveer 3% uit van de €600 miljoen kostende online gokmarkt in Nederland. Deze groei wordt toegeschreven aan de unieke aantrekkingskracht van vaardigheid boven kans, waardoor een breed scala aan spelers wordt aangetrokken.

Critici beweren echter dat behendigheidsspellen, net als traditioneel gokken, kunnen leiden tot verslaving en sociale schade. Voorstanders beweren dat vaardigheid de rol van het toeval vermindert en dat exploitanten de consument moeten beschermen.

Over het algemeen heeft de regulering en legitimering van vaardigheidsspelen de groei van de Nederlandse markt gestimuleerd, met voortdurende discussies over risico’s versus voordelen in vergelijking met puur kansspelen.

Grote spelers op de Nederlandse markt

Grote operators zoals Kindred Group (Unibet) en Betsson zijn niet alleen van start gegaan, maar zijn ook succesvol geweest op de Nederlandse markt sinds de regulering. Hun succes kan worden toegeschreven aan het begrijpen van de dynamiek en de aantrekkingskracht van op vaardigheden gebaseerde kansspelen voor de Nederlandse bevolking.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de prominente operators op de Nederlandse markt:

Exploitant Sindsdien in licentie Inkomsten in 2021
Kindred Groep (Unibet) 2018 €50 miljoen
Betsson 2019 €40 Miljoen

Met hun strategische aanpak en inzicht in de lokale voorkeuren hebben deze operators een niche gecreëerd in de op vaardigheden gebaseerde kansspelindustrie in Nederland.

Gezien de verwachte voortdurende groei kunnen er nieuwe exploitanten opduiken, waardoor de concurrentie toeneemt en er mogelijk innovaties ontstaan in het aanbod van op vaardigheden gebaseerde kansspelen.

Vergelijking met wereldwijde trends

Als we de trends in Nederland vergelijken met wereldwijde patronen, is het duidelijk dat de groei van skill-based gokspellen een wereldwijd fenomeen is. Wereldwijd zien poker, daily fantasy sports, esports en andere kansspelen een opmerkelijke groei.

Factoren die bijdragen aan deze wereldwijde groei zijn onder andere de toenemende populariteit van competitieve videospellen en poker, en wettelijke veranderingen in veel rechtsgebieden, vooral in de Verenigde Staten en Azië.

Interessant is dat, hoewel kansspelen zoals gokkasten en loterijen nog steeds de totale inkomsten domineren, de jongere demografische groep steeds meer de voorkeur geeft aan vaardigheden boven puur toeval. Deze verschuiving kan leiden tot een belangrijke verandering in het mondiale goklandschap.

De schattingen voor esportweddenschappen zijn bijzonder veelbelovend, met verwachtingen van meer dan 20 miljard dollar aan weddenschappen in 2020. Populaire titels zoals League of Legends, CS:GO en Dota 2 zorgen voor deze ongekende groei.

Uitdagingen en kritiek

De groei van skill-based gokken is niet zonder uitdagingen en kritiek. Zowel in Nederland als wereldwijd is er bezorgdheid over verslavingsrisico’s, vergelijkbaar met die van traditioneel gokken.

In het Verenigd Koninkrijk dringt de gokindustrie aan op andere regels voor vaardigheidsspellen en pleit ze voor lagere belastingen en beperkingen. Tegenstanders beweren echter dat gokken op basis van vaardigheden nog steeds aanzienlijke verslavingsrisico’s met zich meebrengt.

In de VS verschilt de wettelijke status van vaardigheids- vs. kansspelen sterk per staat. Echter, fantasiesporten en speler-tegen-speler online poker genieten over het algemeen vrijstellingen als behendigheidsspellen, wat de complexe regelgeving weerspiegelt.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van enkele algemene uitdagingen waarmee de op vaardigheden gebaseerde gokindustrie wordt geconfronteerd:

Uitdagingen Beschrijving
Verslavingsrisico’s Vergelijkbare verslavingsrisico’s als bij traditioneel gokken
Complexiteit regelgeving Uiteenlopende wet- en regelgeving in verschillende rechtsgebieden

De toekomst van skill-based gokken in Nederland

Met de huidige trends en groeiende populariteit is skill-based gokken in Nederland klaar voor voortdurende groei. De regelgeving zal waarschijnlijk evolueren en concurrentie op de markt kan leiden tot innovaties en nieuwe kansen.

De voorkeur van de jeugd voor vaardigheid boven kans, het succes van de grote aanbieders en het algemene enthousiasme rond competitief gokken bieden een mooie toekomst voor vaardigheidskansspelen in Nederland.

Verantwoord gokken en consumentenbescherming moeten echter voorop blijven staan om ervoor te zorgen dat de groei van op vaardigheden gebaseerd gokken niet leidt tot meer sociale schade of verslaving.

Uiteindelijk ziet de toekomst er veelbelovend uit, maar een evenwichtige benadering waarbij zowel naar het economisch potentieel als naar de sociale gevolgen wordt gekeken, zal van vitaal belang zijn voor het verdere succes van vaardigheidskansspelen in Nederland.

Conclusie

De opkomst van op vaardigheden gebaseerde kansspelen in Nederland betekent een significante verschuiving in het goklandschap. Gedreven door veranderingen in de regelgeving, het succes van grote exploitanten en een groeiende voorkeur voor vaardigheid boven kans, zal deze trend zich naar verwachting voortzetten.

Terwijl de wereldwijde groei van op vaardigheden gebaseerde kansspelen een glimp laat zien van wat er mogelijk is, zullen de unieke kenmerken en voorkeuren van de Nederlandse markt de toekomst van de lokale industrie bepalen.

Met de voortdurende discussie over risico’s versus voordelen is het duidelijk dat een verantwoordelijke en evenwichtige aanpak nodig is. Nederland lijkt op de goede weg te zijn en een voorbeeld te stellen voor andere markten die het potentieel van op vaardigheden gebaseerd gokken onderzoeken.

FAQ

 1. V: Wat zijn vaardigheidsgebaseerde gokspelen?

  A: Behendigheidsspellen zijn spellen waarbij de uitkomst meer afhangt van de vaardigheden van de speler dan van puur toeval. Voorbeelden hiervan zijn poker, blackjack en esports.
 2. V: Wanneer heeft Nederland skill-based gokken gelegaliseerd?

  A: De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft de regels gewijzigd om in 2018 licenties voor vaardigheidsgebaseerde gokspellen toe te staan.
 3. V: Wie zijn de grootste spelers op de Nederlandse markt?

  A: Grote spelers op de Nederlandse markt zijn onder andere Kindred Group (Unibet) en Betsson.
 4. V: Wat zijn de problemen met op vaardigheden gebaseerd gokken?

  A: Critici beweren dat op vaardigheden gebaseerd gokken ook kan leiden tot verslaving en sociale schade, vergelijkbaar met traditioneel gokken, en dat een verantwoorde aanpak noodzakelijk is.

5 antwoorden op “De Opkomst van Skill-based Gokspellen”

 1. Ik sta volledig achter het betoog van de auteur over het belang van verantwoord gokken. Behendigheidsspellen bieden een verfrissend alternatief voor traditioneel gokken, maar de bescherming van de consument mag niet uit het oog worden verloren.

 2. Ik ben het eens met de analyse van het artikel over de groei van skill-based gokken in Nederland. De veranderingen in de regelgeving lijken een positieve invloed te hebben gehad, waardoor de markt tot bloei kon komen.

 3. Het artikel is een schot in de roos wat betreft de trends en de groei van op vaardigheden gebaseerd gokken, zowel in Nederland als wereldwijd. Ik ben het eens met de gegeven inzichten.

 4. Kunt u toelichten welke maatregelen worden genomen om verantwoord gokken in Nederland te waarborgen? Ik wil graag weten hoe consumentenbescherming wordt gehandhaafd in het kielzog van de groei van op vaardigheden gebaseerd gokken.

 5. Dit artikel vervulde me met zowel opwinding als voorzichtigheid over de toekomst van skill-based gokken in Nederland. De mogelijkheden zijn intrigerend, maar de zorgen over verslaving en sociale schade zijn iets om in gedachten te houden.

Reacties zijn gesloten.